29 Maart 2012
Een stuk inkorten is nooit prettig. Het is zo’n veelvoorkomend probleem dat het een eigen benaming heeft gekregen: kill your darlings. Maar wat als je te weinig woorden hebt geschreven? Schrijven Online biedt enkele tips om te verhaal op te vullen.
Mooischrijverij
Eén van de eerste methodes waar veel schrijvers op terugvallen, is mooischrijverij: het toevoegen van onnodige details en overbodig materiaal waardoor het verhaal juist afzwakt. Probeer de volgende voorbeelden van mooischrijverij te vermijden:
– uitgebreide uiteenzettingen van de gedachten van een personage;
– een infodump (achtergrondbeschrijving die er niet toe doet of net zo goed in het verhaal verweven kan worden);
– een subplot die geen vorderingen in de personages teweegbrengt;
– een overdaad aan bijwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, et cetera.
Opvullen
Als je een verhaal op wil vullen met nuttige inhoud, zul je meer moeten doen dan woorden toevoegen. Je moet dieper in de plot graven om waarde toe te voegen aan het geheel. Misschien kun je een emotie van het hoofdpersonage dieper uitwerken, wat kan resulteren in een nieuw actiemoment, of is er aan het begin van het verhaal een detail dat je verder kunt uitwerken. Probeer één van de volgende elementen te verwerken:
– voeg een relevant subplot toe, één die zorgt voor meer spanning in de aanloop naar de ontknoping of een belangrijke gebeurtenis uitlicht. Voorbeeld: het hoofdpersonage in een detective schiet door in zijn zoektocht naar een seriemoordenaar. Wat brengt zijn obsessie teweeg bij zijn vrouw? Hoe reflecteert dat op het hoofdpersonage?
– zoek naar plaatsen in het verhaal om spanning of een conflict toe te voegen. Zo kun je een detail toevoegen dat bij de ontknoping een verrassing met zich meebrengt, of de emoties van de personages beter in beeld brengt;
– toon een achtergrondverhaal in plaats van het te vertellen. Bekent je hoofdpersonage dat zij vroeger een moord heeft gepleegd? Breng de lezer ernaar toe. Door een dergelijk moment te laten zien, voeg je spanning en emotie toe en voorkom je dat het in een paar regels wordt afgeraffeld;
– voeg omgevingsbeschrijvingen toe die de sfeer verhogen. Hoe zien de muren eruit in een huis waar het spookt, en wat voor geluid maken de voetstappen er? Sommige details kunnen ook een clou voor een plotelement zijn.
Wees ook niet bang om iets nieuws te proberen. Experimenteer met enkele methodes of voeg een onverwachte scène toe aan het verhaal. Wie weet wordt het verhaal er zelfs beter van.
Door: Reinoud Schaatsbergen