Gecategoriseerd | Nieuws

Tips om te focussen op je schrijfwerk

Geplaatst op 20 april 2012 door Schrijvers tussen de kassen

19 April 2012

Zelfdiscipline is een belangrijke deugd van schrijvers, maar wel één waar zelfs de besten moeite mee hebben. Als je het lastig vindt je concentratie op je schrijfwerk te houden, probeer dan één of meer van onderstaande tips om je af te sluiten van de omgeving.

1.       Vind je plek

Elke schrijver heeft een andere methode om zijn of haar plekje te vinden. De één schrijft liever thuis, de ander kiest voor de bibliotheek, weer een ander schrijft het liefst in een café. Soms zorgt het veranderen van de indeling van je schrijfkamer al voor minder afleiding. Zoek uit wat voor jou werkt, probeer zoveel mogelijk uit: de deur open of dicht, hond of kat wel of niet in de kamer, et cetera. Zo ontdek je vanzelf hoe je ongestoord kunt werken.

2.       Zet e-mail, Facebook en Twitter uit

In onze samenleving is het vanzelfsprekend dat je bereikbaar bent. Veel mensen zijn voortdurend ingelogd op Facebook, Twitter of andere sociale media. Als je verhaal even niet wil vlotten, is de neiging groot om te kijken naar wat je vrienden doen. Je bent er immers met een muisklik. Vermijd dit. Log niet in op sociale media en doe desnoods als de schrijver Jonathan Franzen, die de internetverbinding van zijn laptop onklaar heeft gemaakt met lijm. Kortom, verzet je tegen prikkels die je verleiden contact op te nemen met de buitenwereld; die overleeft het wel een paar uurtjes zonder je.

3.       Houd je gsm uit zicht

Je telefoon op stil zetten is vaak nog maar het halve werk. Als je telefoon zich in je gezichtsveld bevindt, is de neiging om even te kijken erg groot. Wat als je gebeld bent, of iemand heeft je een bericht gestuurd? Negen van de tien keer is dit niet het geval, maar het heeft je wel uit je workflow getrokken. Leg je telefoon uit zicht zodat je hem niet ziet trillen, het scherm niet op ziet lichten en de neiging vermijdt om toch even te checken of je een bericht hebt gemist.

4.       Draag oordopjes of een hoofdtelefoon

Iedereen kent het: je bent goed op weg met een verhaal of een gedicht en dan besluit de buurman te gaan boren. Dan kun je naar de bibliotheek, maar ook fluisterende mensen kunnen voor grote afleiding zorgen. Een oplossing is oordopjes of, als je graag muziek luistert tijdens het schrijven, een hoofdtelefoon.

5.       Probeer het met muziek of met een stofzuiger

Veel schrijvers luisteren naar muziek terwijl ze werken. De een zweert bij instrumentale klassieke muziek omdat je dan niet wordt afgeleid door andermans teksten. Anderen luisteren steeds dezelfde pop- of rocksong omdat de sfeer daarvan precies past bij het verhaal waaraan ze werken. Weer anderen wisselen per scène van muziek. Een ballad bij een emotionele scène, punkrock bij een actiescène. Simon Vestdijk deed het anders: hij zette de stofzuiger aan. Het monotone gebrom overstemde wat hem het meest stoorde: de onverwachte geluiden, zoals jengelende kinderen, verkeer of gebonk op de trap.

6.       Werk volgens schema

Stel een schema van dag tot dag op waarin je duidelijk aangeeft op welke tijdstippen je gaat schrijven. Door je aan deze routine te houden, maak je veel gemakkelijker een omschakeling naar het schrijven. Het geeft meer rust en helpt bij je concentratie.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: www.dailywritingtips.com/6-tips-for-focusing-when-writing/

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld