19 April 2012
Zelfdiscipline is een belangrijke deugd van schrijvers, maar wel één waar zelfs de besten moeite mee hebben. Als je het lastig vindt je concentratie op je schrijfwerk te houden, probeer dan één of meer van onderstaande tips om je af te sluiten van de omgeving.
1. Vind je plek
Elke schrijver heeft een andere methode om zijn of haar plekje te vinden. De één schrijft liever thuis, de ander kiest voor de bibliotheek, weer een ander schrijft het liefst in een café. Soms zorgt het veranderen van de indeling van je schrijfkamer al voor minder afleiding. Zoek uit wat voor jou werkt, probeer zoveel mogelijk uit: de deur open of dicht, hond of kat wel of niet in de kamer, et cetera. Zo ontdek je vanzelf hoe je ongestoord kunt werken.
2. Zet e-mail, Facebook en Twitter uit
In onze samenleving is het vanzelfsprekend dat je bereikbaar bent. Veel mensen zijn voortdurend ingelogd op Facebook, Twitter of andere sociale media. Als je verhaal even niet wil vlotten, is de neiging groot om te kijken naar wat je vrienden doen. Je bent er immers met een muisklik. Vermijd dit. Log niet in op sociale media en doe desnoods als de schrijver Jonathan Franzen, die de internetverbinding van zijn laptop onklaar heeft gemaakt met lijm. Kortom, verzet je tegen prikkels die je verleiden contact op te nemen met de buitenwereld; die overleeft het wel een paar uurtjes zonder je.
3. Houd je gsm uit zicht
Je telefoon op stil zetten is vaak nog maar het halve werk. Als je telefoon zich in je gezichtsveld bevindt, is de neiging om even te kijken erg groot. Wat als je gebeld bent, of iemand heeft je een bericht gestuurd? Negen van de tien keer is dit niet het geval, maar het heeft je wel uit je workflow getrokken. Leg je telefoon uit zicht zodat je hem niet ziet trillen, het scherm niet op ziet lichten en de neiging vermijdt om toch even te checken of je een bericht hebt gemist.
4. Draag oordopjes of een hoofdtelefoon
Iedereen kent het: je bent goed op weg met een verhaal of een gedicht en dan besluit de buurman te gaan boren. Dan kun je naar de bibliotheek, maar ook fluisterende mensen kunnen voor grote afleiding zorgen. Een oplossing is oordopjes of, als je graag muziek luistert tijdens het schrijven, een hoofdtelefoon.
5. Probeer het met muziek of met een stofzuiger
Veel schrijvers luisteren naar muziek terwijl ze werken. De een zweert bij instrumentale klassieke muziek omdat je dan niet wordt afgeleid door andermans teksten. Anderen luisteren steeds dezelfde pop- of rocksong omdat de sfeer daarvan precies past bij het verhaal waaraan ze werken. Weer anderen wisselen per scène van muziek. Een ballad bij een emotionele scène, punkrock bij een actiescène. Simon Vestdijk deed het anders: hij zette de stofzuiger aan. Het monotone gebrom overstemde wat hem het meest stoorde: de onverwachte geluiden, zoals jengelende kinderen, verkeer of gebonk op de trap.
6. Werk volgens schema
Stel een schema van dag tot dag op waarin je duidelijk aangeeft op welke tijdstippen je gaat schrijven. Door je aan deze routine te houden, maak je veel gemakkelijker een omschakeling naar het schrijven. Het geeft meer rust en helpt bij je concentratie.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Bron: www.dailywritingtips.com/6-tips-for-focusing-when-writing/