Gecategoriseerd | Joop Alleblas

Nederlandse dichters over Rainer Maria Rilke

Geplaatst op 30 april 2018 door Joop Alleblas

Binnenkort wordt door de Stichting Spleen uit Amsterdam een dichtbundel uitgegeven met referentiegedichten op poëzie van Rainer Maria Rilke onder de naam:

Als ik jou eenmaal verlies/Einmal wenn ich dich verlier.

Een aantal dichters is gevraagd een referentiegedicht voor deze bundel te scheppen. Mij viel de eer ten deel een gedicht te maken n.a.v. Rilke’s gedicht Leda (en de zwaan). Ik heb met veel plezier aan dat verzoek voldaan met het gedicht Pegasus (het gevleugelde paard) waarin net als in Leda de complexe relatie tussen mens en dier in de Griekse mythologie centraal staat. De gedichten zijn zowel in het Nederlands als in het Duits in genoemde bundel opgenomen. De vertalingen zijn verricht door Mereie de Jong en Janet Blanken. Op deze site krijgt u alvast een voorproefje van mijn bijdrage aan de bundel.

Pegasus

Euforisch van gerijpt verlangen begeeft hij zich
naar de stallen, verscholen in zwart gewaad
en donkere bril, stapelt in grote haast balen hooi
achter de vurige kont van het sneeuwwit paard

Geknield – het hoofd strak in de gestaalde nek –
heft met zijn linkerhand de zilveren staart omhoog
de andere wellustig strelend paards’ rechterbil
voelt hij de schokkende cadans van de vleugelslag

Verward krauwt hij nog door zijn grauwe baard
hoe zich verzetten tegen drang van hitsig minnezoet
maar voor het werkelijk besef is het reeds met kracht
gestort in de warme schoot van ’t briesend paard

Pegasus – getemd – onmachtig in de gouden toom
laat hem begaan, wetend dat niet enkel drift
leidend is maar dat hunkering naar ’t goddelijk lijf
onbedwingbaar uitstijgt boven de laatste schroom

en dat tenslotte dit factum van euvele overmoed
nooit vrucht zal dragen maar weldra verwordt
tot schrijnend geplengd halfslachtig minnebloed

Joop Alleblas

Presentaties
In de maanden mei en september presenteert Stichting Spleen deze Rilke-bundel in een aantal Nederlandse en Belgische steden. U wordt van harte uitgenodigd om bij de presentaties aanwezig te zijn. Ik zal dan evenals enkele andere dichters mijn bijdrage aan de bundel voor het voetlicht brengen.

De data voor de feestelijke presentaties zijn:
Zaterdag 12 mei, Boekhandel Scheltema Rokin 9, Amsterdam, 15.00 uur
Zondag 13 mei, Boekhandel Donner, Coolsingel 119, Rotterdam, 15.00 uur
Zaterdag 19 mei, Boekhandel Paagman, Lange Poten 41, Den Haag, 14.00 uur
Zaterdag 8 september, PoëzieCentrum, Mariënburg 29, Nijmegen, 14.00 uur
Zaterdag 8 september, PoëzieCentrum, Vrijdagmarkt 36, Gent, 15.00 uur

Joop Alleblas

Over

De schrijver werd in 1946 in Wateringen geboren als achtste kind van een katholiek gezin van tien kinderen, studeerde economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op een proefschrift over management in relatie tot economische en sociale doelstellingen van ondernemers. Van zijn hand verschenen vele wetenschappelijke artikelen en publicaties. Naast wetenschapper is Alleblas een bezield dichter en een fervent amateurarcheoloog.

Dichten is zijn tweede natuur. Zijn gedichten verschijnen regelmatig in kranten, tijdschriften en deelpublicaties. Hij bracht o.a. korte verhalen uit, publiceerde 8 cartoonsbundels in de serie Vissen in de hemel en 6 gedichtenbundels. Verder doet hij al jaren onderzoek naar de Vissentaal in de breedste zin van het woord. Het is zijn ideaal om eens d.m.v. het gesproken woord met vissen te communiceren en met hen de toekomst te verkennen. Het onderzoek naar de vissentaal vordert langzaam en zal nog heel wat jaartjes duren.

In 2015 zag zijn gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer het daglicht. Het is een verrassende poëtische ontdekkingstocht waarbij humor en sarcasme de boventoon voeren. In 2016 verscheen de bundel Jongens die niet kunnen wachten, en staat sindsdien volop in de belangstelling. De derde publicatie van deze trilogie De charme van een schuldig geweten komt in oktober 2017 uit.

Het verbindend element in de trilogie is de jeugd van de dichter in het naoorlogse katholieke Wateringen. Alleblas beschrijft zijn observaties in een groot gezin, waar naast werk en kerkelijke plichten niet veel ruimte leek voor ontspanning en wereldse zaken. In zijn laatste bundel wordt ook ruim aandacht besteed aan de tegenpolen van het gecontroleerde leven in een klein Westlands dorp: de verleidingen van de grote stad en de verlokkingen van de nacht.

Hij voelt zich thuis in het vrije vers. Met een vleugje cynisme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze. Op luchtige wijze krijgt hij verrassend vat op het schemergebied tussen verbeelding en werkelijkheid. Hij schroomt daarbij niet zijn fantasie de vrije loop te laten. Zo komt hij tot poëzie over het gewone leven, liefde, dood, erotiek en niet-alledaagse voorstellingen.

Regelmatig is Alleblas te vinden op literaire podia. Deelname aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd leverde hem in 2012 met De kus van de karper, in 2014 met Avondlicht en in 2016 met De Stad en Biecht van een negenjarige en in 2017 met Alléén als ik een vlindertuin bezoek een top honderd plaats op. De Lierenaar mag zich derhalve sieren met de titel Top-100 dichter.

Binnenkort zal zijn negende cartoonbundel Onvervuld verlangen uit in de serie Vissen in de hemel verschijnen. Deze bundel bevat vijftig tekeningen met vissen die al drinkend en rokend hun leven in de vissenhemel glans proberen te geven.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld