Titel: Schilders aan de Nieuwe Waterweg

AUTEUR:Martha Vollering o.a.

ISBN:9789073930384

UITGEVER:Seapress

FORMAAT:18x278x244 mm

UITVOERING:Hardcover

UITGIFTE:15-05-2014

KOPEN:Bestel hier

Ik breng dit boek, dat ik een klassieker wil noemen, graag onder uw aandacht.
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.


Voor het eerst is de kleurrijke geschiedenis van de Nieuwe Waterweg en van Hoek van Holland opgetekend. Dit unieke boek vertelt deze geschiedenis aan de hand van 240 topografische schilderijen, kaarten en tekeningen ¿ zowel eeuwenoude als hedendaagse ¿ van de regio. In 2014 is het 150 jaar geleden dat de Waterweg werd aangelegd en daarmee het dorp Hoek van Holland ontstond. De Waterweg maakte de Rotterdamse haven groot en zorgde ook voor bloei in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De schrijvers, Maarten van der Schaft en Martha Vollering, onderzochten vele collecties en archieven om de mooiste kunstwerken te verzamelen ter illustratie van de boeiende verhalen.

Emigranten, toeristen, militairen, dagjesmensen, vissers en vrachtvervoerders: vanaf de aanleg van de Nieuwe Waterweg (tussen 1864 en 1872) hebben velen dankbaar gebruik gemaakt van deze verbinding met de Noordzee. De haringvisserij in Vlaardingen en de jeneverindustrie in Schiedam floreerden dankzij de Waterweg en De Hoek groeide na 1920 uit tot badplaats Rotterdam aan Zee. De groei van de haven betekende echter het einde voor natuurgebied De Beer en dorpen als Rozenburg. Des te meer waarde hebben de bewaard gebleven schilderijen. Rond 1845 schilderde J.B. Jongkind in de Hoekse regio en later zwierf H.W. Mesdag er met zijn schetsboek door de duinen. Waterwegschilders als C.C. Dommelshuizen en Dirk Hidde Nijland kozen dezelfde locatie als Haagse 19e-eeuwse schilders en de hedendaagse en plein air schilders en kunstfotografen, die ook in de selectie zijn opgenomen.

Maarten van der Schaft (geboren in ‘s-Gravenzande) is kunstkenner en verzamelaar. Hij was de initiatiefnemer en co-auteur van `Schilders van het Westland’, dat in 2010 verscheen.

Martha Vollering is tekstschrijver en kunsthistoricus en afkomstig uit de regio langs de Nieuwe Waterweg. Eerder publiceerde zij het oral history boek `Herinneringen achter glas’.

Waardeer dit boek:

1 Ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waarderingen)
Laden...

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld