Gecategoriseerd | Nieuws

Lezingen streektaal

Geplaatst op 29 juli 2015 door Henk Tetteroo

Kortgeleden heb ik weer een lezing gegeven over de streektaal van Delfland. Het was op 16 juli, voor de zomeracademie Lansingerland, in Bleiswijk. Ik sprak voor een gehoor van ongeveer tachtig mensen, allemaal ouderen, zo’n 60 vrouwen, verder mannen. Bij mijn lezingen gebruik ik altijd mijn twee boeken als leidraad. Ze hebben als titel ‘Kreen en gruizig’ (2000)  en ‘Wonen in woorden’ (2004). Mijn boeken zijn gebaseerd op een rubriek die ik, twee keer een jaar lang wekelijks, heb verzorgd in onder andere de Westlandsche Courant en de Delftsche Courant. Voor heel wat van mijn luisteraars vormt een lezing van mij een klein feestje van herkenning: ‘O ja!!’ Veel reacties van verrassing, veel gelach. Ik doe het nu sinds begin 2001 en ik heb er inmiddels 95 (jawel) gegeven , in Delft en wijde omgeving. Voor komend najaar en komend voorjaar heb ik alweer drie afspraken in mijn agenda staan:  15 oktober in Schiedam, 11 november in De Lier en 20 april in Delfgauw. Als het in dit tempo doorgaat, haal ik de honderd nog! Heb je belangstelling? Kom een keer luisteren. Het is leuk en leerzaam!
Henk Tetteroo
lid van Schrijvers tussen de Kassen
Henk Tetteroo

Over

Geboren in Den Hoorn. Lagere school: Den Hoorn. Gymnasium alfa: Stanislascollege Delft. Nederlandse taal- en letterkunde: Rijksuniversiteit Leiden.

Nu 36 jaar leraar Nederlands, eerst op middelbare scholen, tegenwoordig op Mondriaan College Delft (NT2-onderwijs).

Sinds 1976 tot nu actief in debat m.b.t A4 Midden-Delfland. Schrijver van twee boeken over de streektaal van Delfland. Geeft lezingen over het onderwerp.

Geridderd in 2014, voor o.m. milieu-acties. Specialist wielertaal. Vader van twee dochters. Vrouw overleden in 2007.

Lees alle berichten van:

2 Reacties voor dit bericht

 1. Gesina Versteeg

  Ik zie dat u de uiydrukking kent een kop als een slegger
  Bij ons niet te vinden wat er precies mee wordt bedoeld.
  Kun u dit ons melden

 2. Schrijvers tussen de kassen

  een slegger is een houten hamer!

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

 • De Rattenbende

  De Rattenbende

  Dit spannende verhaal speelt zich af in een klein dorp. We maken­ kennis met “SPEKMANS VLEESWARENFA­BRIEK’ en het “­PROEFDIERENLABORATORIUM’, waarvan Professor Rommelhaar­ de baas is. …Bekijk alle details
 • Liefde en ongemak

  Liefde en ongemak

  De titel Liefde en ongemak kenmerkt de denk- en werkwijze van Alleblas. Hij is constant op zoek naar tegenstellingen en dissonanten. Pure liefde en twijfels …Bekijk alle details

Bestsellers:

Evenementen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld

Optreden Streekdichter

 • Geen evenementen