Gecategoriseerd | Nieuws

Nederlanders lezen meer thrillers van eigen bodem

Geplaatst op 27 juni 2012 door Schrijvers tussen de kassen

27 Juni 2012

Uit een onderzoek van de organisatie van de Maand van het Spannende Boek blijkt dat Nederlanders steeds meer thrillers van eigen bodem lezen. Voorheen werden vooral oorspronkelijk Engelstalige thrillers gelezen.

De resultaten van het onderzoek worden opgenomen in het ‘Dossier spannende boeken’ van de organisatie van de Maand van het Spannende Boek. Uit het onderzoek blijkt dat in 2006 68 procent van de thrillers in de thriller Top 60 van de Stichting CPNB uit het Engels vertaald waren. Nu is dat nog maar 32 procent. De interesse voor de meer psychologisch gestuurde Nederlandse (35 procent) en Scandinavische (30 procent) thrillers is flink gestegen.

Ook wordt geconcludeerd dat de populairste Nederlandse thrillerauteurs vrouwen zijn, of mannen die onder een vrouwennaam schrijven. Zo staat Suzanne Vermeer (pseudoniem van de vorig jaar overleden auteur Paul Goeken) met zeven titels in de lijst. De Deen Jussi Adler – Olsen is de populairste Scandinavische auteur, met vijf titels in de lijst.

Toch is de laatste tijd een daling in de verkoop van thrillers waarneembaar, zoals Boekblad afgelopen augustus meldde. Bruna-uitgever Joop Boezeman, tevens degene die Stieg Larsson voor Nederland ontdekte, wijt dit in een interview aan het feit dat een thriller ‘het type boek is dat je wel wil lezen maar niet noodzakelijkerwijs in je boekenkast wil hebben’. Boezeman koppelt de daling daarmee aan de populariteit van e-boeken. Volgens de uitgever zijn namelijk vooral e-boeken van spannende verhalen in trek.

Bron: www.nrc.nl/boeken/2012/06/12/saskia-noort-weer-bestverkopende-thrillerau…

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld