Gecategoriseerd | Nieuws

Vier tips voor beginnende tekstschrijvers

Geplaatst op 06 april 2012 door Schrijvers tussen de kassen

6 April 2012

Als schrijver verdien je vaak niet genoeg om van te leven, maar je kunt er wel degelijk een redelijk zakcentje aan over houden. Met deze tips in het achterhoofd ben je alweer een stapje dichterbij het worden van een professioneel tekstschrijver.

1.       Oriënteer

Een tekstschrijver is bij lange na niet hetzelfde als auteur. Waar je als auteur volledig je eigen mening kunt uiten, zul je als tekstschrijver iets over moeten brengen wat misschien niet in je interessegebied ligt. Je moet kritisch en zelfbewust zijn. Als tekstschrijver kun je immers niet zeggen: ‘Dat is nu eenmaal mijn schrijfstijl.’ Bepaal daarom wat je uit het vak wil halen en of dat wel bij jouw manier van schrijven past. Natuurlijk kun je ook op zoek gaan naar een werkgever die in jouw straatje past.

2.       Doe ervaring op

Vanzelfsprekend is dat je weet hoe je jouw stijl kunt aanpassen op dat wat er van je wordt gevraagd. Oefen daarom zoveel als je kan. Denk aan het bijhouden van een weblog of het schrijven van stukjes voor je lokale krant of een buurt- of sportvereniging. Als student kun je informeren of er een studentenredactie is voor de krant, magazine of website van de school.

Het voordeel van veel teksten schrijven is dat je jouw werk kunt laten zien aan toekomstige werkgevers. Aan dergelijk geschreven bewijs van jouw vaardigheden hebben ze immers vele malen meer dan jouw gesproken woord.

3.       Profileer jezelf

Als tekstschrijver is het belangrijk jezelf ‘in the picture’ te zetten. Je vaardigheden aanbieden is tegenwoordig niet meer genoeg; je moet jezelf profileren. Zet een LinkedIn pagina op met al je professionele vaardigheden en werk aan je elevator pitch (een presentatie van jezelf binnen één à twee minuten).

Denk ook na over een specialisatie, zodat je specifieker kunt zijn in het aanbieden van je vaardigheden. Zo maak je meer kans op werk dat bij jou past en kun je op lange termijn hogere tarieven vragen. Daarom is het verstandig een specialisatie te kiezen die je dusdanig interesseert dat je er jaren mee vooruit kunt.

4.       Volg een opleiding of cursus

Als je serieus bent over je schrijfcarrière als tekstschrijver, schroom dan niet een investering te doen in een opleiding of cursus. Niet alleen leer je veel, je maakt ook contacten die waardevol kunnen zijn voor een eventuele baan of freelancerwerk.  Bovendien zijn er altijd cursussen waar je meer kunt leren, van timemanagement tot creatief schrijven.

Wil je een cursus volgen, neem dan eens een kijkje bij de training Wervend en commercieel schrijven van Schrijven Online. Bij deze training leer je schrijven als copywriter door middel van een reeks schrijfopdrachten en oefeningen. Ook kun je deelnemen met de training Powerworkshop bloggen, waarin je leert jezelf (of je bedrijf) in de markt te zetten met een blog.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: www.tekstnet.nl/tips-startende-tekstschrijvers

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld